Jump to content

Cum alegem o pâine de calitate?


Fixul - Un stil de viata
 Share

Recommended Posts

Pâinea este un aliment important pentru consumatori. Noi o procurăm zilnic şi o consumăm la fiecare masă. Ca să ne orientăm corect în asortimentul larg de pâine pe care ni-l propun magazinele şi să alegem produsul  calitativ pentru sănătatea noastră e necesar să ştim unele lucruri: tipurile de pâine, proprietăţile nutritive ale acestora, ingredientele care se folosesc la preparare – detalii relevante  pentru propria noastră sănătate.

 Cum alegem o pâine de calitate?

-  Aspect general: produsul trebuie să fie nedeformat, bine dezvoltat, fără deteriorări.

-  Aspectul cojii: trebuie să fie rumenă; de culoare brună – la pâinea neagră şi galben-aurie – la pâinea albă; coaja să fie formată pe toată suprafaţa,  lucioasă, netedă, nearsă (porţiunile de coajă arsă conţin substanţe cancerigene); sortimentele cu specific rustic au coaja mată sau înfăinată.

Miros: plăcut, caracteristic pâinii coapte, fără mirosuri străine: de acru, de mucegai, de mere verzi sau rânced.

Miezul: să prezinte masă elastică, care după apăsare cu degetul repede îşi recapătă forma iniţială, nesfărâmicioasă, cu pori fini si uniformi, fără crăpături sau goluri, fără cocoloaşe sau urme de făină nefrământată, să nu fie lipicios şi umed (pentru pâinea albă).

- Gustul: să fie plăcut, caracteristic unui produs bine copt, potrivit de sărat, fără gust acru, amar sau alt gust neplăcut, fără scrâşnet în dinţi (datorită impurităţilor: nisip, pământ).

 

Nu se recomandă de procurat pâinea care este foarte puhavă, practic goală în interior, cu miezul exagerat de alb, ce se usucă foarte repede şi este fărâmicioasă la tăiere. Deşi are un aspect  apetisant, fiind  proaspăt coaptă, ea conţine o mulţime de aditivi alimentari, care pot dăuna organismului.

Atenţie! Dacă miezul este lipicios, se întinde (boala întinderii) sau dacă are pete albastre-verzui, cenuşii, galben-brune (mucegai)  şi prezintă miros specific – acest produs este contaminat.

 

Cele mai importante şi cunoscute tipuri de pâine sunt:

Pâinea albă – este făcută din făina rafinată albă şi conţine doar partea centrală a bobului de grâu (endosperm). Cu cât pâinea este mai albă, cu atât valoarea ei nutritivă este mai mica! Este o pâine săracă în fibre, minerale şi vitamine  aşadar, evitaţi atât cât puteţi pâinea albă. Ea conţine doar amidon, element care atunci când ajunge în tubul digestiv este foarte repede transformat în glucoză şi, ca efect negativ, creşte nivelul zahărului în sânge şi este interzisă oamenilor cu diabet şi obezitate.  Dacă nu puteţi renunţa să consumaţi pâinea albă, alegeţi-o cel puţin pe cea cu adaos de seminţe (in, floarea soarelui, nuci, ovăz) Aport caloric:  270 calorii/100 g.

Pâinea neagră de secară: avantajul ei principal – conţine multe fibre alimentare, aminoacizi, vitamine (B1, B2, B6, E) şi minerale (magneziu, fosfor, calciu şi potasiu). Ea are mai puţine calorii decât pâinea albă şi este recomandă pentru un regim alimentar echilibrat. Ea ajuta la detoxifierea organismului, aduce beneficii mari aparatului digestiv şi pielii.  Aport caloric: 218 calorii/100 g. Însa pâinea de secară nu creste şi este tare! De aceea, de multe ori producătorii aleg să amestece secara cu alte cereale.  

Pâinea preparată din amestec de faină de secară şi faină de grâu este considerată un tip sănătos de pâine,însă de foarte multe ori consumatorii sunt păcăliţi, căci  această pâine, ca şi  cea de secară este uşor de falsificat: în loc de faină neagră integrală se poate folosi tot faină alba, care se colorează chimic. Astfel, încât pâinea să pară  de secară, în timp ce noi cumpărăm tot o pâine albă. Citiţi cu atenţie eticheta şi urmăriţi preţul.  O pâine de secară trebuie să coste mai mult cu 30-50% decât cea albă.

Pâinea integrală -  este închisă la culoare, grâul este măcinat cu totul ( atât învelişul cât si germenul bobului). Citind eticheta pe primul loc în lista de ingrediente se indică – făină integrală de grâu, ovăz sau  secară şi nu te lasă păcălit de cuvinte mai pompoase ca “multicereale”, din “bob întreg” etc. Toate tipurile de ingrediente ar trebui să conţină cuvântul „integral”. Cea mai bună opţiune este cea din germeni integri. Este o pâine  sănătoasă datorită conţinutului de  vitamine, minerale şi fibre . Ea este mult mai echilibrată nutriţional, mai săţioasă decât pâinea albă, nu îngraşă, ajută la controlul glicemic. Toţi cei care doresc să aibă o dietă sănătoasă ar trebui să opteze pentru pâinea integrală, însă fără a abuza. Dezavantajul ei este ca nu se poate conserva pe mult timp, din acest motiv fiind neagreată de către producători.

Aport caloric: 230 calorii/100 g.

Pâinea cu seminţe de in

Este o sursă uimitoare de seleniu, potasiu şi mangan. Acesta oferă fibrele necesare zi cu zi, acizi graşi esenţiali şi fitoestrogeni, care vor îmbunătăţi sănătatea, dar te ajută să obţii şi o siluetă de vis. 

Pâinea fără gluten

Se recomandă, în primul rând, persoanelor care au intoleranţă la gluten. E bine de ştiut că aproximativ 4% din populaţie manifestă intoleranţă la gluten – cel mai des copiii şi persoanele trecute de 50 de ani. Dar şi pentru oameni sănătoşi această pâine este o bună alternativă pentru pâinea albă şi te ajută să scazi rapid în greutate. Nu este uşor să găseşti un tip de pâine fără gluten, dar nici imposibil. De obicei, cea integrală şi cea din orez brun nu conţine gluten. La fel, și cea din multicereale.

Pâinea din ovăz

Dacă vrei să reduci aportul de carbohidraţi, pâinea de ovăz este o alternativă excelentă. Este însă grozav faptul că ovăzul prezintă o sursa bogată de carbohidraţi buni, care sunt mai lenţi de digerat si te menţin mai mult timp sătul. Ovăzul este o cereală care te ajută la controlul colesterolului.

 Sfaturi utile

 • Să alegem un produs cu valoare nutritivă ridicată, bogat în fibre, proteine, vitamine şi minerale,  (din făină neagră sau integrală), chiar daca nu arată aşa bine ca pâinea albă.  Proteinele sunt cele care „ţin de foame”. Fibrele controlează nivelul de zahăr din sânge şi colesterolul.
 • Se recomandă  pâinea, care nu conţine grăsimi vegetale hidrogenate. Aceste grăsimi afectează glicemia şi contribuie la creşterea în greutate.
 • De preferat pâinea fără adaos de zahăr. Adăugarea acestuia se face pentru a-i  modifica gustul sau de a ajuta drojdia sa acţioneze mai bine. Cantitatea de zahăr nu trebuie însa să fie mai mare decât cea de fibre sau cea de proteine.
 • Sarea trebuie să fie indicată pe etichetă pe ultimul loc sau cel puţin după apă şi făină. Această pâine va conţine puţină sare.
 • Nu trebuie să consumam mai mult de 200 de grame de pâine pe zi, dacă nu depunem efort fizic susţinut şi chiar 100 de grame, în cazul persoanelor sedentare.
 • Alege pâinea fără aditivi alimentari sau cât mai puţini. De multe ori, producătorii folosesc ca materie primă făina de o calitate mai proastă şi pentru a produce o pâine cu aspect comercial acceptabil și a-i prelungi termenul de păstrare,adaugă un set colosal de aditivi: amelioratori, prafuri de copt, agenţi de îngroşare, emulgatori, enzime, prezenţa şi conţinutul cărora foarte rar se prezintă consumatorilor.

Cum acţionează amelioratorul?

 • accelerează activitatea drojdiilor, creşterea aluatului;
 • creşte volumul produsului finit
 • produs mai rumen
 • structura ideală a miezului
 • miez alb
 • crustă frumoasă

Termenul de valabilitate  al pâinii este de 24 ore de la coacere, 36 ore, 72 ore sau 168 ore în dependenţă de tipul pâinii şi a ambalajului. Termenul se indică pe etichetă la produse preambalate sau pe panoul informativ din unitatea de comerţ, în cazul produselor neambalate.

Locul ideal de păstrare e în cutia de depozitare a pâinii, înfăşurată în hârtie, nu în pachetul de polietilenă, deoarece va începe a mucegăi în 48 de ore, iar în frigider se îmbibă cu mirosuri străine.

Nu se recomandă să consumaţi pâinea cu carne, deoarece în această combinaţie mâncarea va digera foarte greu, provocând senzaţii de greutate în stomac. Mâncaţi pâinea cu legume, supe, lactate acidulate şi fiţi sănătoşi!

sursa

3693019.jpg.198e322306ffb10d55bf7a16908123b5.jpg

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.
Note: Your post will require moderator approval before it will be visible.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

 • Posts

  • Buna, Ma numesc Gina Dobre Imi doresc sa devin membru al acestui grup!
  • Buna Anca Damaschin, iti multumim ca esti alaturi de noi!
  • Buna! Sunt Anca si doresc sa-mi schimb stilul de alimentatie actual, haotic.
  • Iti vin in ajutor cu un mic video cum se utilizează aplicația yazio. Cum se descarcă și cum se folosește. 1. Pentru calcularea caloriilor în primul rând aveți nevoie de un cântar de bucătărie. 2. Cântăriți produsele care vreți sa le mâncați și le introduceți în aplicație. 3. Urmăriți și video 2 cu mare atentie, asa va puteți calcula caloriile pentru rețetele care le faceți voi acasă. Introduceți gramajul și urmați pașii asa va arata câte calorii are o porție de mâncare, făcută de voi în casa. Sper sa va fie de folos si sa intelegeti tot ce este scris acolo.   Bine ați venit la YAZIO, cel mai reușit contor de calorii și aplicația intermitentă de post pentru a pierde în greutate fără a face dietă!   Slăbiți sănătos cu ajutorul contorului gratuit de calorii și a jurnalului alimentar de la YAZIO. De asemenea, puteți utiliza trackerul de post gratuit pentru a pierde în greutate cu metode de post intermitente, cum ar fi 16: 8 sau 5: 2. Postul intermitent a devenit o parte integrantă a medicinei nutriționale și vă poate ajuta să ardeți grăsimea și mușchii construiți. Vă asigurăm că vă veți atinge obiectivul în doar câteva săptămâni cu aplicația gratuită YAZIO pentru numărarea caloriilor, postul intermitent și pierderea în greutate. Spuneți adio dietelor sau senzației de foame cu ajutorul contorului de calorii YAZIO și al aplicației de post intermitent! 🎉 Contor de calorii simplu și tracker de alimente 🎉 Tracker de post cu mai mult de 20 de planuri de post 🎉 Baza de date imensă cu 95% din toate alimentele din SUA Recipes Rețete delicioase și planuri de masă 🎉 Urmărirea automată a activității 🎉 Începeți gratuit fără a vă înregistra 🎉 Urmăritor de apă cu notificări 🎉 Metode de slăbire pentru bărbați și femei 🎉 YAZIO se îmbunătățește constant și adaugă noi caracteristici 🎉 Potrivit pentru creșterea musculară și creșterea în greutate 🎉 Fără efect de yo-yo, fără dietă 🎉 FĂRĂ ANUNȚURI! Aplicația YAZIO Calorie Counter și Intermittent Fasting constă din 4 secțiuni: 🕵️ 1. Contor de calorii • Urmăritor de calorii gratuit și ușor de utilizat • Jurnal alimentar cu obiective calorice • Urmăriți valorile nutriționale și macronutrienții • Peste 4 milioane de alimente • Scanner de coduri de bare încorporat • Evaluări alimentare pentru fiecare produs • Contorizare inteligentă și simplă a caloriilor • Creați mese și rețete • Urmăriți pașii, activitățile și simptomele • Urmăritor de apă cu memento-uri • Analiză cuprinzătoare a caloriilor • Sfaturi și trucuri de numărare a caloriilor 🧑‍⚕️ 2. Post intermitent • Cronometru de post intermitent gratuit • Memento-uri de post și mâncare • Începeți cu un test de post • Planuri de post intermitente detaliate • Informații precise despre starea corpului în timpul postului • Inițiază autofagie și cetoză • Metode de post pe ore: 16: 8, 14:10, 12:12 • Metode de post pe zi: 5: 2, 6: 1, 1: 1 • Metode speciale de post: OMAD (O masă pe zi) • Analiză extinsă a postului 🧑‍🍳 3. Rețete • Peste 1.000 de rețete delicioase • Rețete noi de slăbit în fiecare săptămână • Rețete cu conținut scăzut de carbohidrați, vegetarieni și vegani • Pizza, caserole, salate, supe și multe altele! • Funcție listă de produse alimentare • Mod de gătit pentru a urma cu ușurință instrucțiunile rețetei 🧑‍🏫 4. Planuri de masă • Peste 30 de planuri de masă diferite • Planuri nutriționale pentru pierderea în greutate, construirea mușchilor și postul • Sarcini zilnice, planificator de mese, sfaturi și trucuri • Rețete delicioase recomandate zilnic • Creați-vă propriul plan de masă cu planificatorul nostru de masă 🥇 Vedeți de două ori mai multe rezultate cu PRO Alătură-te comunității noastre YAZIO PRO și atinge-ți obiectivul și mai repede! • Tone de caracteristici extinse • Atingeți-vă obiectivul de două ori mai repede • Vedeți mai multe rezultate cu postul • Planuri de masă specializate • Conectați-vă cu Fitbit, Garmin, Polar și S-Health • Luați notițe și urmăriți-vă starea de spirit și simptomele • Analiza nutrienților • Analiza vitaminelor și mineralelor • Evaluări alimentare simple • Evaluează-ți progresul pe parcursul mai multor ani • Documentați și urmăriți măsurătorile corpului • Export zilnic și lunar de date • Nu mai există reclame • Sprijiniți echipa noastră Puteți achiziționa PRO prin achiziții în aplicație în contorul de calorii YAZIO și aplicația de post intermitent. YAZIO PRO este mult mai accesibil decât versiunile premium ale contorului de calorii comparabile, al postului intermitent și al aplicațiilor din jurnalul alimentar pentru a pierde în greutate fără a face dietă. • Ajutor pentru aplicație: http://help.yazio.com • Despre echipa noastră: https://www.yazio.com/en/about-us Doriți să contribuiți la transformarea YAZIO Calorie Tracker într-o aplicație intermitentă și mai rapidă pentru jurnalul alimentar pentru a pierde în greutate? Ne-ar plăcea să auzim feedback-ul și sugestiile dvs.!   Instaleaza GRATUIT aplicatia de aici         
  • Marea majoritate a dietelor se bazeaza pe restrictie de alimente si pe infometarea pe termen scurt pentru a avea rezultate rapide. Ti sa intamplat sa tii pana acum o dieta, sa te simti slabit /a de energie? Sa ai dureri de cap, de stomac si sa dai jos cateva kilograme si dupa ce te-ai lasat sa pui kilogramele la loc? Daca da, atunci ramai alaturi de mine, fiindca iti voi zice de ce se intampla acest lucru si cum poti slabi sanatos urmand cativa pasi simpli. Si mai mult, cum sa te mentii dupa ce ai slabit pentru ca stiu ca te intereseaza si acest lucru. Gata cu dietele si rezultatele pe termen scurt, hai sa vezi de ce merita cu adevarat sa traiesti si sa slabesti sanatos. CARE SUNT AVANTAJELE DACA SLABESC SANATOS? 1. Iti vei forma propriul stil de viata si vei stii ce trebuie sa faci ca sa te mentii toata viata. 2. Te vei simti mai bine mai energic /a si iti vei cunoaste mai bine organismul. 3. Vei avea o digestie mai sanatoasa. 4. Vei reusi sa renunti mai usor la obiceiurile nesanatoase si sa iti faci un program de mese. 5. Vei fi un exemplu pentru prieteni, familie si toti cei din jurul tau. CARE SUNT EFECTELE NEGATIVE CAND SLABESTI PRIN INFOMETARE? 1. Scade rata metabolica si poti pierde din masa musculara. 2. Oboseala cronica si deficiente nutritive cum ar fi :magneziu, calciu, vitamina A, proteine, acestea sunt necesare pentru functionarea normala a organismului. 3. Afecteaza sanatatea sistemului osos si sanatatea inimii. 4. Poate provoca dezechilibre hormonale. 5. Poate slabi sistemului imunitar 6. Pot aparea probleme digestive cum ar fi gastrita. CE INSEAMNA UN SLABIT SANATOS? Inseamna formarea unui stil de viata sanatos, sa stii ce sa mananci si cum sa mananci. Cum sa combini corect alimentele, cum sa gatesti mancarea si sa faci un minim de miscare. Este foarte simplu si iti voi zice mai jos 20 de pasi care te ajuta sa slabesti sanatos fara sa te infometezi. 1. MANANCA MICUL DEJUN Daca vrei sa slabesti sanatos, ar fi bine sa nu sari peste micul dejun. DE CE SPUN ASTA? Pentru ca este o masa care te ajuta sa nu simti nevoia de a manca ceva pe fuga in urmatoarele 2 - 3 ore dupa ce te-ai trezit. La micul dejun iti poti face si o pofta. Este singura masa unde poti manca paine si poti sa mananci ceva dulce fara sa te gandesti ca se vor pune kilograme. Dimineata, organismul are cea mai multa energie si va digera rapid ceea ce mananci si vei arde usor acele calorii. In plus te va ajuta sa ai mai multa energie pe parcursul zilei. ITI ESTE GREU SA MANANCI MICUL DEJUN? Te inteleg perfect, am fost in aceeasi situatie, nu reuseam sa mananc dimineata si mi-a fost greu pana m-am obisnuit. In acest caz, poti incepe cu mancaruri usor de mancat si cu cantitati mai mici si poti creste treptat cantitatea. Iti voi zice mai jos, ce poti manca la micul dejun, pranz si cina si cum sa combini alimentele cat mai sanatos. CONSUMA MEREU GUSTARI INTRE MESE Gustarile te ajuta sa ajungi de la o masa la alta fara sa ti se faca foarte foame si aduc nutrienti necesari organismului, cum ar fi acizi grasi de omega 3 din nuci. Daca vrei sa slabesti, alege gustari mici si hranitoare cum ar fi : - o mana de nuci, migdale, arahide nesarate, caju - un iaurt degresat cu cereale integrale, un fruct la alegere (exclus banane, struguri foarte dulci sau ananas) - 2-3 biscuiti digestivi Daca faci sala sau efort mai mare, poti manca un baton proteic cu cantitate mai mica de zahar. - un baton cu cereale si seminte - o banana sau un shake proteic. CONSUMA ALIMENTE SANATOASE SI HRANITOARE Incearca pe cat posibil sa nu mananci mancare procesata, cum ar fi :fast food, mancarea gatita in mult ulei, paste cu sosuri etc. LISTA DE ALIMENTE SANATOASE PE CARE LE POTI CONSUMA : 1. Piept de pui, pulpe fara piele, pipote si inimi, piept de curcan, peste de orice fel (somon recomandat), carne de porc macra (fara grasimi), odata pe saptamana maxim. 2. Legume verzi (broccoli, sparanghel, mazare, fasole verde, spanac etc. 3. Paste integrale, orez brun, paine integrala sau wasa. 4. Cartof copt maxim unu pe zi 5. Legume de orice fel (rosii, castraveti, conopida, morcov, ardei) 6. Somon afumat, merge foarte bine in salate sau dimineata la mic dejun. 7. Avocado si branza slaba, oua (o sursa foarte buna de proteina) 8. Ai grija la cantitati, alege cantitati normale la fiecare masa, carnea sa fie 150 g maxim si poti sa adaugi o portie mai mare de legume. 9. Hidrateaza-te corect Bea mereu apa, cel putin 1,5 - 2 l pe zi, incearca sa bei guri mici si des. 10. Pregateste-ti din timp fiecare masa pentru a nu manca pe fuga 11. Renunta la gustarile nesanatoase si nu lasa dulciurile la vedere. 12. Mergi la cumparaturi doar dupa ce ai mancat. 13. Fa-ti lista de cumparaturi si tine - te de ea. 14. Combina alimentele corect la fiecare masa. 15. Consuma fructe si legume. 16. Urmareste mereu rezultate, te va ajuta foarte mult psihic cand vei slabi 17. Pune-ti un obiectiv in care sa scrii ce vrei sa obtii, pentru ca iti va fi mai usor sa te tii de program. 18. Nu lasa pe nimeni sa te demotiveze 19. Fa-ti o pofta la o masa odata pe saptamana. 20. Nu te grabi atunci cand mananci In procesul de slabire sunt multi factori care trebuie sa tii cont de ele pentru a putea slabi de aceea iti trebuie multa rabdare si vei reusi cu siguranta.  
×
×
 • Create New...